Странице

Blog Archive

9. 6. 2010.

PostHeaderIcon 10 saveta za kupovinu poljoprivredne opreme

Na trzištu polovnih mašina i opreme postoji veliki izbor polovne opreme za prodaju. Na primer, ako zelite da kupite polovni menjač, mozete uštedeti čitavo bogatstvo, jer u današnje vreme mozete očekivati od lokalnih prodavaca ne samo da Vam pruze savet pre kupovine opreme, već i da obezbede odgovarajuću uslugu u postprodaji.  

Dajemo Vam nekoliko saveta koje bi trebalo imati na umu pri kupovini polovne opreme u poljoprivredi.

1. Igrajte po pravilima

Najbolji pokazatelj vrednosti nove opreme su standardne vrednosti i broj radnih sati, koje mozete dobiti od proizvođača opreme. Trazite jasne dokaze o godini proizvodnje i vremenu korišćenja.

2. Nesavršen svet

Mnogi prodavci priznaju činjenicu da većina vlasnika mašina ne brine dovoljno o dodatnoj opremi. Uobičajen slučaj je da prethodni vlasnici ne popravljaju neki deo mašine, ukoliko to nije apsolutno neophodno. Zato, treba očekivati bar najmanje popravke posle kupovine. 

3. Spustite cenu
 
  Zvuči očigledno, ali kada trazite opremu koja mora biti popravljena imajte na umu da prethodni vlasnik najverovatnije zeli da se “otarasi” dela jer je svestan da mnogo toga treba popraviti i da se više isplati kupiti novi deo. Dajte što nizu ponudu cene, da biste u pregovorima mogli da malo podignete cenu. 

  Nemojte biti sumnjičavi kada naiđete na opremu sa niskom cenom. Zapamtite da prodavci polovne opreme imaju manje troškove od proizvođača, što se obično vidi u ceni.


4. Nije zlato sve što sija

Ako je mašina prefarbana, nemojte automatski pretpostaviti da je prodavac zeleo da prikrije neki nedostatak. Obično prodavci farbaju mašinu zato što je stara boja izbledela od sunca.

Ukoliko je boja loša, verovatno je i mašina loša iznutra. Pogledajte ispod površine.

5. Brendovi i kvalitet

Postoje brendovi za koje ste čuli, ali i oni za koje niste. Kupite opremu pristojnog Brenda i najverovatnije ćete pogrešiti.

Mozda ćete morai da platite malo više da biste dobili čistu i dobro odrzavanu opremu, ali će Vam to uštedeti novac na duge staze.
 
  Osim ako nemate dosta slobodnog vremena i poznajete zanata mehaničara, oštećena polovna oprema će vas koštati mnogo više nego što ste za nju platili.  


6. Kada Vam se ukaze prilika, iskoristite je

Činjenica ja de mnogi ljudi ne znaju da se cenkaju. Ukoliko ste obaviti istrazivanje i znate kakvu opremu zelite i kolika je njena vrednost, onda mozete neočekivano naići na cenkanje.

Kao meru opreza, proverite papire opreme, pogotovo ako je prodavac neko ko se ne bavi prodajom polovne opreme i prodaje opremu za manji iznos nego što ona vredi.


7. Proverite sve

Kao kada kupujete auto, proverite da motor nije oštećen ili da ne dimi. Proverite da nosači, spojnice i veze nisu oštećene ili istrošene.

Cena po knjizi ( trenutnom standardu) je samo to – cena po knjizi. Kada određujete vrednost specifične opreme, pregledajte opremu detaljno.


8. Verujte svojim instinktima

Često kada osetite da nešto nije u redu, ispostavi se da ste u pravu i da je mozda čak i mnogo gore nego što mozete da zamislite. Zvona upozorenja mogu zazvoniti ako motor zvuči loše ili se ne pali pravilno. Problemi se samo pogoršavaju kada dođete kući. U isto vreme, opremu ne treba otpisati u potpunosti samo zato što ima sitne kvarove.


9. Ostanite kod kuće

Ako uzmete u obzir skrivene troškove, vreme putovanja, iznajmljivanje pomoći, iznajmljivanje auta i novac koji treba da date na to, bolje je da opremu kupite od lokalnog prodavca.


10. Pretrazujte online

Ima nekoliko visoko kvalitetnih i profilisanih sajtova koji se bave poljoprivrednom opremom i mašinerijom – pretrazujte po frazama “polovna poljoprivredna mašinerija” ili “polovne poljoprivredne mašine i oprema” i pronaći ćete veliki broj dobrih prodavaca koji nude veliki izbor opreme. Preporučujemo Vam da posetite www.mascus.rs – na kome mozete naši veliki izbor mašina i opreme u Srbiji, ali i Evropi.

0 коментара: