Странице

Blog Archive

8. 11. 2010.

PostHeaderIcon Bezbedna vožnja kamiona


 Svako snosi odgovornost za bezbednu vožnju ali pošto su kamioni veći, potrebna je veća opreznost tokom vožnje. 


Osnove bezbednosti kamiona

Vožnja pri velikim brzinama, korišćenje mobilnog telefona, nepoštovanje saobraćajnih znakova, približavanje drugim vozilima u toku vožnje – neki su od glavnih razloga saobraćajnih udesa. Zbog veličine i težine, kamioni zahtevaju veći prostor u vožnji, pa vožnja brzinom koja je dozvoljena u gradskoj vožnji i podjednako ubrzanje predstavlja osnovu bezbednosti u vožnji kamiona. Bilo da ste na autoputu ili na gradskim ulicama, vozite pažljivo i ne manevrišite zadnjim delom kamiona, zbog mogućnosti udesa u zadnjem delu.

Korišćenje alkohola, lekova ili drugih medikamenata nije preporučljivo i može umanjiti opreznost. Preporučuje se da ova sredstva ne koristite prilikom vožnje kamiona. Bezbednost nalaže da pojasevi budu vezani u toku vožnje. Na dugim destinacijama, pravite često kratke pause zbog odmora. Kamioni koji su teši od 10t zahtevaju posebne tehnike vožnje.  Čak I kompaktni pick up kamionet može težiti pola tone više od automobile. Bezbedna vožnja kamiona zahteva Vašu potpunu pažnju.
 
 
 Obratite pažnju na dizajn kamiona


Dizajn kamiona dosta utiče na određene vrste saobraćajnih udesa, posebno pick up kamioneti, zbog toga što vozilo ima viši centar gravitacije. Kod vožnje kamiona morate obratiti pažnju na nešto što se zove “tupi ugao”, a zbog čega kamionima treba više prostora svaki put kada pokušavaju da skrenu u levu ili u desnu stranu.  Ako se putničko vozilo približi kamionu tako da vozač kamiona ne može da vidi vozilo u retrovizoru udes je neminovan. 

Pazite na teret

Pored činjenice dam orate pažljivo voziti kamion, od izuzetne je važnosti da održite bezbednost samog kamiona. Potrudite se da kamion nikada ne bude preopterećen  teretom, kao i da teret  bude dobro obezbeđen. Povećajte opreznost u vožnji u seoskim sredinama , na nepoznatim putevima I autoputevima. Obratite pažnju na pritisak u gumama. Izbegavajte da previše okrećete volan ili da menjate često brzine u toku vožnje. Na kiši i lošem vremenu usporite bez obzira što ograničenje   to ne zahteva od Vas. Ako vučete i prikolicu, postarajte se da prikolica bude bezbedno pičvršćena za kamion. 

Prvo steknite iskustvo


Najbolji način da naučite da bezbedno vozite kamion, jeste da naučite da profesinalno vozite u auto školi.  Nakon toga, veliko iskustvo možete steći na autoputu, tako das u greške minimalne.


 

0 коментара: